Kako svaki put odabrati savršenu lubenicu?

Jedan od razloga zbog kojih volimo leto je ukusno sezonsko voće, a lubenica je svakako jedna od najpopularnijih letnih namirnica.

Lubenica je osvežavajuća, lagana, i zapravo izvrstan način za hidrataciju tokom letnjih vrućina. Međutim, odabrati savršenu lubenicu nije uvek jednostavno, a nema gore stvari od onog blagog, nimalo slatkog ukusa lubenice koja, čini se, ipak nije bila dovoljno zrela. No budite bez brige – sledeći put kad se nađete u trgovini pratite sledećih nekoliko koraka i bez problema odaberite savršenu lubenicu!

Procena

Prvi i najbitniji korak je procena lubenice. Pogledajte postoje li kakva udubljenja, ogrebotine, kvrge ili masnice na površini – želite lubenicu koja će imati savršenu kožu. Takođe, obratite pažnju da je oblik lubenice simetričan jer nepravilni oblici i kvrge uglavnom signaliziraju da lubenica nije celo vreme dobivala jednake količine vode i sunčevog svetla.

Izgled i boja

Boja kore veoma je važna. Zrela lubenica trebala bi biti tamno zelene boje i izgledati pomalo dosadno. Ako je kora lubenice sjajna u tom slučaju verojatno još uvek nije dovoljno zrela.

Potražite stabljiku

Slatka i zrela lubenica koju tražite ne bi smela imati vidljiv ostatak stabljike na svojoj površini – umesto toga trebali bi videti malenu rupicu koja signalizira da je lubenica sama otpala sa stabljike. Ako ipak ugledate stabljiku, lubenica je verojatno ubrana pre vremena.

Pokucajte po kori

Nežno pokucajte po kori lubenice i poslušajte kakav zvuk je nastao. Zrela lubenica trebala bi proizvesti puni, duboki i pomalo šuplji zvuk. Takođe, ovo je izvrsna prilika i da proverite površinu lubenice. Ako je površina tvrda i čvrsta, pronašli ste lubenicu koju tražite.

Podignite lubenicu

Nezavisno od toga radi li se velikoj ili maloj lubenici, ako je zrela trebala bi biti pomalo teška za svoju veličinu. Ovo pokazuje da je prepuna vodom, a to znači da je zrela i sočna.

Svaka lubenica ima „prsten“ ili okruglu tačku, deo koji je dodirivao zemlju tokom rasta i nešto je svetlije boje od ostatka ploda. Ako je boja pege bež ili žućkasta, lubenica je zrela. Ako je svetlozelene ili bele boje, lubenica još nije dovoljno zrela i takvo voće je najbolje preskočiti. Takođe, kada je već držite u ruci, dobro je znati da će teža lubenica uvek biti bolji izbor upravo zato što sadrži više soka, za razliku od lakše koja bi unutra mogla da bude suva.

Lubenice se već mogu naći za kupovinu u supermarketima i na pijacama, a da ne biste bacali novac i vukli nezrele komade kod kuće, možete se poslužiti nekoliko jednostavnih trikova. Jedan od verovatno najstarijih podrazumeva tresenje i kucanje po lubenici. Iako su mnogi uvereni u efikasnost ove metode, ona ipak ne donosi uvek najtačniji rezultat, pa se često i posle svih navedenih provera razočaramo u slatkoću i sočnost našeg omiljenog letnjeg voća. Da biste bili sigurni šta kupujete, sve što treba da uradite je mnogo jednostavnije od gore navedenih metoda. Naime, samo kratka provera biće dovoljna.

Pošto je zaista teško prestati da je jedete svežu, iz ruke, isečenu na jednostavne kriške, preporučujemo vam da odmah odvojite deo lubenice za neki od ukusnih deserta i jela u nastavku. Lubenica će dobro delovati i u jednostavnoj salati, prelivenoj kvalitetnim maslinovim uljem i u kombinaciji sa slanim feta sirom uz dodatak nane.

Od nje možete pripremiti različite vrste sorbeta, spajati sa šumskim voćem, ali i brojnim slatkim likerima kao što je maraschino.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *